Wat betekent AI voor film en acteurs?

In de nieuwste Indiana Jones film, wordt de held uit de titel gespeeld door de inmiddels 81-jarige Harrison Ford. Maar geen zorgen, met AI kunnen we hem een stuk jonger maken. In de Star Wars films zagen we Carrie Fischer en Peter Cushing hun rollen herhalen, maar het bizarre was dat de acteurs beiden overleden waren. AI maakt het mogelijk, maar inmiddels kan er al veel meer. Wat gaat dat doen met de wonderlijke wereld van film? Daar praten we over in de 12de aflevering van AI Garage.

Filmdokter
Twan Arts is cinefiel en docent film bij Fontys. Hij is ook zelfbenoemd filmdokter en kijkt graag film, leest graag over film en praat graag over film. Kortom, de ideale gast voor een aflevering waarin we kijken naar de impact van AI op zijn geliefde medium. Want AI heeft ontzettend veel wonderlijke toepassingen. Wel eens een film gekeken die overdubbed is (dat betekent dat de originele spreektaal vervangen is door een andere)? Met AI kun je dat oplossen, door spraak te genereren en het beeld daarop aan te passen. Zo kan Harrison Ford ineens vloeiend Nederlands spreken bijvoorbeeld (of Cillian Murphy had net wat minder onnavolgbaar Nederlands gesproken in Oppenheimer). Anderzijds, wat doet het met het acteurschap als je over 100 jaar nog steeds Indiana Jones films kunt maken?

Verandering
Erdinç en Twan spreken uitgebreid over de toekomst van film (en het verleden). Over filmmakers, en hoe je op een manier AI kan omarmen die je creativiteit intact houdt. Over liefhebbers, die zich nog altijd kunnen laten meenemen in een bijzondere ervaring. Zeker in bioscopen vol immersieve technologie, die zeker hun magie nog niet kwijt zijn!

Je beluistert de hele aflevering hier: https://open.spotify.com/episo...

De podcast AI Garage is een initiatief van Fontys ICT, het lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society. Erdinç Saçan is de vaste host.

Dit artikel delen op:

Fontys

Fontys Hogeschool ICT
Rachelsmolen 1, gebouw R10
5612 MA Eindhoven
fontysict-alumni@fontys.nl

Copyright © 2024 Fontys School of Information and Communication Technology