Hoe maak je data over luchtkwaliteit begrijpelijk voor burgers?

Er is veel data beschikbaar over de luchtkwaliteit in Eindhoven. Door de stad zijn sensoren en meetinstrumenten geplaatst, welke volop data leveren voor uitgebreide publieke datasets. Maar die zijn voor burgers zonder uitgebreide data kennis lastig te lezen. Hoe kan je die data nou behapbaar maken? Kirill Smirnov, student ICT & Software Engineering met een specialisatie in artificial intelligence (AI), pakte die uitdaging aan met zijn team.

Data ontsluiten 
Complexe data wordt volop vergaard, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen er ook wat mee kan. Kirill werkte aan dit project in opdracht van AiREAS, wat zich inzet voor een gezonde leefomgeving. De slogan is dan ook:`Samen verantwoordelijk voor onze gezondheid en een gezonde leefomgeving`. Maar om die verantwoordelijkheid te kunnen pakken, moeten mensen wel de kennis op kunnen doen over een ingewikkeld, maar ook heel belangrijk onderwerp als luchtkwaliteit. Het team studenten ontwikkelde daarom een chatbot, waar gebruikers informatie kunnen ophalen. Maar dat is natuurlijk enkel het resultaat.

Interpreteren van data 
AI is een uitstekende tool om grote datasets te verkennen, legt Kirill uit. Door deze goed te trainen, kan deze snel en effectief een analyse produceren. Dat klinkt eenvoudig, maar de studenten moesten hiervoor diverse technologieën combineren die normaal niet samen gebruikt worden. Bovendien moest de data ook nog aan de voorkant interpreteerbaar worden, waar generatieve AI een oplossing in bood. Tot slot koos de groep er ook voor om de chatbot zelf een persoonlijkheid te geven. 

Hij vertelt er meer over in deze aflevering van Eyes on AI:

De applicatie is inmiddels klaar voor gebruik en wordt uitgerold naar de maatschappij. Het project van Kirill laat zien hoe AI ons kan helpen en bewuster kan maken van onze, soms ingewikkelde, omgeving en hoe we hiermee om kunnen gaan. 

Dit studentenproject is onderdeel van het AiREAS project en uitgevoerd in het Fontys ICT InnovationLab. Op deze locatie werken studenten, onderzoekers en partnerbedrijven samen aan innovaties in en met het ICT-werkveld. 

Dit artikel delen op:

Fontys

Fontys Hogeschool ICT
Rachelsmolen 1, gebouw R10
5612 MA Eindhoven
fontysict-alumni@fontys.nl

Copyright © 2024 Fontys School of Information and Communication Technology