Van ICT-student naar AI-startup

In de nieuwste aflevering van de AI Garage podcast, verkent host Erdinç de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en hoe deze technologie ons dagelijks leven beïnvloedt. Deze keer verwelkomt hij Niek van Dam, een alumnus van Fontys ICT en oprichter van het bedrijf Open Maze.

Tijdens zijn studie heeft Niek, samen met vrienden en mede-studenten Ruben en Max, hun eigen start up ‘Open Maze’ opgericht. Open Maze richt zich op het toegankelijk maken van nieuwe technologieën. Niek: “Eigenlijk is het voor ons vooral experimenteren met gave technieken en die bruikbaar maken voor mensen die daar geïnteresseerd in zijn.” De hoofdactiviteit van Open Maze is momenteel taalverwerking, met een focus op intelligente chatbots en technieken om informatie uit kennisbanken en grote datasets te halen. 

Innovatieve AI-toepassingen 
Toen de coalitievorming nog in volle gang was en er nog niks duidelijk was met betrekking tot het regeerakkoord, hebben Niek en zijn team een project gerealiseerd waarbij ze met behulp van AI het regeerakkoord hebben gegenereerd. Dit project toont aan hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het samenvatten van grote hoeveelheden tekst, zoals verkiezingsprogramma’s om zo een beknopt regeerakkoord te creëren. Bij het trainen van de AI komen ook onderwerpen als ehtiek en waarheden aan bod. Niek legt uit: “We gaan ervan uit dat als we een taalmodel, zoals OpenAI gebruiken dat er een bepaald niveau van waarborging achter zit. Dat het niet ontetische dingen gaat genereren.”

Media-aandacht
Naast hun werk aan het regeerakkoord kwamen Niek en zijn team begin dit jaar ook in het nieuws met hun AI-project rond Wie is de Mol. Wat begon als iets kleins, groeide snel uit tot een serieus project. Met hulp van Citric Labs en Wesmile gebruikten ze AI-technieken om de mol te ontmaskeren. Dit trok de aandacht van de media, waaronder Hart van Nederland en NOS Stories. Niek vertelt: "Ik dacht dat ik een rustige donderdag zou hebben, maar ineens was ik volgeboekt tot 17.00 uur."

Luister naar de volledige aflevering van AI Garage om meer te weten te komen over de spannende ontwikkelingen in de wereld van kunstmatige intelligentie en de inspirerende projecten van Niek van Dam en zijn team bij Open Maze.

https://open.spotify.com/episo...

Dit artikel delen op:

Fontys

Fontys Hogeschool ICT
Rachelsmolen 1, gebouw R10
5612 MA Eindhoven
fontysict-alumni@fontys.nl

Copyright © 2024 Fontys School of Information and Communication Technology